Poliitikkokartan loppuyhteenveto

Keskustelu Loiton poliitikkokartan ympärillä kääntyi nopeasti ensimmäisien päivien ehdokkaiden välisten erojen tarkastelusta käytettyjen akselien nimeämisestä keskustelemiseen. Akseleiden huolellinen tarkastelu osoitti, ettei liberaali-konservatiivi-akseli vastaa ainakaan sitä kuvaa, joka useimmilla ihmisistä on liberaaliudesta ja konservatiivisuudesta.

Minun osaltani akselien nimeäminen oli ollut lähinnä jälkiajatus; olin paljon kiinnostuneempi kartassa tapahtuvasta todellisesta ehdokkaita erottavasta ilmiöstä, jolle en kirjoitushetkellä keksinyt parempaa nimeä. Monille muille nimi on selkeästi ollut se paljon tärkeämpi asia - ja sen mahdollinen virheellisyys on vienyt kartalta paljon luotettavuutta heidän silmissään. Tämä on hyvä opetus julkaisemisen vaaroista - kun esittelee tuloksia menetelmillä, joihin lukijat eivät ole perehtyneitä, lukijoiden huomio kiinnittyy niihin asioihin joita he ymmärtävät.

Tästä poliitikkokartasta jää joka tapauksessa käteen merkittäviä asioita. Jotta kartan julkisuudessa saama loppuvire ei olisi pelkkä toteamus virheellisestä nimeämisestä, haluan tuoda tässä nämä johtopäätökset esille.

Kartan näyttämät mielipide-erot ovat edelleen todellisia, eikä niitä ole kyseenalaistettu. Jos haluat äänestää ehdokasta, joka on mahdollisimman kaukana vihreistä/perussuomalaisista, kartta antaa edelleen vinkkiä siitä, mistä suunnasta ehdokasta kannattaa alkaa hakea. Kartan vaaka-akselin nimikään ei ole saanut paljoa kritiikkiä - se ilmeisesti kertoo edelleen jotain ehdokkaan vasemmistolaisuudesta/oikeistolaisuudesta.

Jos lisäksi päätämme olla yhtä mieltä siitä, että pystyakseli ei kuvaa liberaaliutta/konservatiivisuutta, esiin putkahtaa toinen kiintoisa pointti - suomalaiset ehdokkaat eivät erotukaan selkeästi arvoliberaaliutensa tai arvokonservatiiviutensa mukaan, vaan jollain toisella tavalla. Tästä kertoo ehkä jotain myös Martti Leppäsen kaavio, johon hän on pisteyttänyt kysymykset käsin omien mielipiteidensä mukaisesti - sen perusteella ainoastaan Piraattipuolue erottuu muista liberaaliuden suhteen. Suomessa vallitseva poliittinen kenttä onkin ehkä muodostanut uuden vastakkainasettelun rintaman sellaiselle akselille, jolle ei ole ennestään tuttua verrokkia.

Poliitikkokartta on kerännyt viimeisen viikon aikana huikeat 20 000 kävijää ja levinyt netissä kulovalkean tavoin. Kiitän kaikkia kehitystyöhön osallistuneita ja omaa aikaansa kartan tutkimiseen ja selvittämiseen käyttäneitä ihmisiä - jos ei muuta, tämä analyysi on ainakin tuonut julkisuutta ajatukselle siitä, että suomalaiset poliitikot kannattaisi luokitella kahden eri akselin suuntaisesti. Myös Hesarin vaalikonetulosten avoimuus ja avoin tieteellinen data-analyysi ovat saaneet paljon näkyvyyttä.

Kiitokset datan julkaisemisesta, Hesari, ja toivottavasti jatkatte yhtä hyvää työtä jatkossakin!

huhtikuun 14. päivänä 2011
Juha Törmänen (juha@tormanen.net)
opiskelija, Aalto-yliopiston perustieteiden
tiedekunta

Tämän sivun tiedot ja tästä linkitetty aineisto on julkistettu Creative Commons -lisenssillä Nimeä-epäkaupallinen-tarttuva 3.0 alkuperäisen HS.fi -datan tapaan.