Suomen poliitikkokartta vaalikonevinkkelistä

Päivitys 14.10.2012: Poliitikkokartta Hesarin kuntavaalikoneesta Uudeltamaalta 2012

Päivitys 18.4.2011: Uusi eduskunta lisätty karttaan heti vaaliyönä! Onnea valituille!

Päivitys 14.4.2011: Poliitikkokartan loppuyhteenveto kertoo, mitä tästä analyysistä jäi lopulta käteen

Aiempi tekstini samasta aiheesta kertoi, kuinka Hesarin eduskuntavaalikoneen vastauksista oli mahdollista tunnistaa laskennallisesti kaksi ehdokkaita määrittelevää suurta linjaa. Tilastollisen käsittelyn jälkeen vastauksista paljastui ehdokkaiden selkeä jakautuminen akseleilla, joista toista voi kutsua vasemmisto-oikeisto-jaoksi ja toista arvokonservatiivi-liberaali-jaoksi (lisäys 10.4.: jälkimmäisen akselin nimestä ei ole olemassa konsensusta; akseli mittaa jotain, missä Vihreät ja RKP erottuvat toiseen suuntaan ja perussuomalaiset ja Muutos toiseen suuntaan - asiaa käsitellään huolellisemmin Sampo Smolanderin blogitekstissä sekä sen kommenteissa).

Kartta toimii ainoastaan kohtalaisen tuoreilla nettiselaimilla (kuten Firefoxilla, Safarilla, Chromella ja Internet Explorerin uusimmilla versioilla). Vaakasuunnassa kuljetaan vasemmistosta oikeistoon, pystysuunnassa "konservatiivisemmasta" (alareuna) "liberaalimpaan" (yläreuna).Tämän sivun kartta on toteutettu Stanfordin yliopiston Protovis-paketilla. Jättämällä kursorin hetkeksi pallon päälle näet, mitä ehdokasta pallo edustaa. Kiitos Janne Peltolalle avusta tämän ominaisuuden kanssa!

huhtikuun 7. päivänä 2011
Juha Törmänen (juha@tormanen.net)
opiskelija, Aalto-yliopiston perustieteiden tiedekunta

Tämän sivun tiedot ja tästä linkitetty aineisto on julkistettu Creative Commons -lisenssillä Nimeä-epäkaupallinen-tarttuva 3.0 alkuperäisen HS.fi -datan tapaan.